Nielurisaleikkaus (tonsillectomia)
 

Nielurisat kuuluvat yhdessä kitarisan ja kielirisan kanssa nielua ympäröivään risarenkaaseen (Waldeyerin rengas). Nielurisat sijaitsevat nielun sivuseinässä ja näkyvät suuhun katsottaessa.

Yleisimmät syyt nielurisojen poistoon ovat toistuvat tulehdukset nielurisoissa, toistuva "angiina" tai kurkkupaise. Leikkaus on tarpeen, jos nielurisat ahtauttavat nielua aiheuttaen kuorsausta tai hengityskatkoja. Leikkausta voidaan harkita, jos potilaalla on kroonisia (pitkittyneitä) ongelmia nielurisoista, risoista tulee proppuja/tulppia, tai potilaalla on sosiaalisesti häiritsevä pahanhajuinen hengitys.

Nielurisaleikkaus tehdään useimmiten nukutuksessa. Toimenpiteessä voidaan poistaa nielurisat tai samaan leikkaukseen voidaan yhdistää kitarisan poisto (kts. kitarisaleikkaus). Leikkauksen jälkeen on muutaman tunnin heräämöseuranta, jonka jälkeen potilas voi yleensä kotiutua.

Leikkauksen jälkeen potilailla on kohtuullisen voimakas nielukipu ja hankalat nielemiskivut. Kivunlievitykseen käytetään säännöllistä kipulääkitystä. Myös kylmä auttaa kipuun, ja siksi on suositeltavaa juoda jäävettä, syödä jäätelöä tai imeskellä jääpaloja.

Poistettujen nielurisojen kohdalle jää risakuoppien raakapinnat. Pinnat peittyvät 24 tunnin sisällä leikkauksesta kellertävällä/harmaalla, joskus haisevalla suojakudoksella (fibriini-peiteellä), jonka alla tapahtuu uuden limakalvon kypsyminen ja paraneminen. Sitä mukaan kun uusi limakalvo syntyy, noin 10-14 päivää leikkauksesta, peitteet alkavat irrota. Peitteiden irtoamiseen voi liittyä verenvuotoa, joka yleensä on lievää ja asettuu itsestään jääpalojen tai jäätelön avulla. Jos vuoto jatkuu tai verta tippuu suusta, on hakeuduttava päivystyksellisesti lääkärin hoitoon.

Voimakkaita ponnistuksia tulee välttää, mutta muutaman päivän kuluttua leikkauksesta voi voinnin mukaan harrastaa kevyttä ulkoilua. Kontrollikäynti leikkaavan lääkärin ohjeen mukaan kuukauden kuluttua tai aiemmin jos toipumisessa on ongelmia.


Kitarisaleikkaus (adenotomia)


Kitarisa sijaitsee nielun yläosassa pehmeän suulaen takana, eikä se näy suuhun katsottaessa. Kitarisa on imu- ja sidekudosta, se liittyy elimistön vastustuskykyyn ja normaalisti se pienenee iän myötä. Yhdessä nielurisojen ja kielirisan kanssa kitarisa kuuluu nielua ympäröivään risarenkaaseen (Waldeyerin rengas).

Toistuvat välikorvan ja poskiontelon tulehdukset voivat antaa aiheen harkita kitarisan poistoa samoin kuin lapsen jatkuva kuorsaus, kun kitarisa tukkii nenähengitystä ja mahdollisesti toimii infektiolähteenä. Lapsen kuorsauksen taustalla voi olla myös muusta syystä aiheutunut nenän tukkoisuus tai kookkaat nielurisat.

Jos lapsi nukkuu levottomasti, hengittää yöllä vain suun kautta, hengityksessä on taukoja ja päivällä lapsi on väsynyt, niin kyseessä on todennäköisesti uniapneatauti, joka vaati jatkoselvittelyä. Lisäksi jatkuva hengitys suun kautta häiritsee kovan suulaen kasvua ja estää normaalin purennan kehittymisen aiheuttaen purentahäiriöitä.

Kitarisaleikkaus suoritetaan aina nukutuksessa. Poisto tehdään suun kautta. Toimenpiteessä poistetaan kitarisa tai samaan leikkaukseen voidaan tarvittaessa yhdistää nielurisojen poisto (kts. nielurisaleikkaus). Toimenpiteen laajuudesta kuitenkin aina sovitaan etukäteen.

Kitarisaleikkauksesta toipuminen on nopeaa, nieleminen sujuu yleensä normaalisti. Leikkauksen jälkeisenä päivänä on kuitenkin hyvä levätä ja olla sisällä. Yöuni voi aluksi olla hieman levotonta ja nielun turvotuksen vuoksi lapsi voi kuorsata. Kipulääkkeitä suositellaan käytettäväksi säännöllisesti 3-4 päivää ja sen jälkeen tarvittaessa. Pienet lapset voivat mennä päivähoitopaikkaansa yleensä jo leikkausta seuraavana päivänä. Koulusta olisi syytä olla poissa 2 - 3 päivää. Saunan löyly ei ole hyväksi ensimmäisen viikon aikana, mutta kylpy ja suihku ovat sallittuja jo seuraavana päivänä.

Kontrollikäynti leikkaavan lääkärin ohjeen mukaan tai jos toipumisessa on ongelmia.

 

Annettuun päivystyspuhelimeen on syytä soittaa, jos
- kuumetta on yli 38 astetta
- tihkuvuoto ja oksentelu pitkittyy